Pendik'de M.Ö. 4000 yıllarında Makedonyalıların yaşadığı rivayet edilmektedir. M.Ö. 753 yılında Pendik'in de içinde bulunduğu bölge Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş, bölge bu tarihten M.S.1080 yılına kadar çeşitli kavimlerin işgaline uğramış, bu tarihte Selçuklu Sultanı Süleyman Han tarafından fethedilmiş ise de 1086 yılında tekrar Bizans hakimiyetine geçmiştir. Yaklaşık 200 yıl kadar Bizans hakimiyeti altında kalan Pendik 1306 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiş ve Üsküdar'a bağlı müstakil bir belde olarak yönetilmiş, ilçede 1889 yılında çıkan büyük bir yangında birçok dükkan ve müze yanmış, bu yangın sonucu meralar yok olmuştur. Yangından bir yıl kadar sonra ilçenin bugünkü temelleri atılmıştır.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletlerinin İstanbul’u işgalinden Pendik de nasibini almış, İngilizler Büyükdere yakınına bir karakol kurmuştur. 2 Ekim 1923 günü işgal kuvvetlerinin İstanbul’u terk etmesiyle Pendik’teki karakol da boşaltılmıştır. Bu yıllarda ilçede 3500 kişi yaşarken 1924 yılında imzalanan Lozan Anlaşması gereği Rumlarla yapılan mübadelede Yanya, Kavala ve Drama’dan getirilen Türk asıllı göçmenlerin yerleştirilmesi ile nüfus daha da kalabalıklaşmıştır.
Pendik’de idari yapı 1924 yılında muhtarlık olarak düzenlenmiştir. Belediye teşkilatı 1930 yılında kurulmuştur. 1989 yılına kadar Kartal ilçesine bağlı belde olarak idari yaşamını sürdüren Pendik 1989 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Pendik; İstanbul'un Anadolu yakasında Kocaeli yarımadasının güney batısında yer alır. İlçenin doğusunda Tuzla, kuzeyinde Sultanbeyli, batısında Kartal ve güneyinde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Sabiha Gökçen Havaalanı ve İstanbul Park yarış pisti Pendik, Kurtköy'dedir.
Ayrıca Ulaşım olarak en merkezi noktalardan bir tanesidir. Deniz otobüsü seferleri ve her ekspresin durduğu Pendik Tren İstasyonu bulunmaktadır ve ilçede Havalimanı ve feribot iskeleside (Pendik - Yalova hızlı feribot) vardır. Kadıköy - Pendik seferi yapan 4 İETT otobüs hattı (16, 16D, 17, ve 222) ve Kadıköy - Pendik minibüsleri vardır. Bu hat minibüslerin geçtiği caddeye halk tarafından minibüs caddesi denilmesine neden olmuştur. Ayrıca, Pendik - Mecidiyeköy (251), Pendik - Üsküdar (16A), Pendik - Akfırat (133AP), Pendik - Beşiktaş (E-8) Hatları vardır. ve ilçeden çok fazla otobüs ve minibüs hatları geçmektedir. İlçede Cumartesi günleri kurulan pazar, o gün ilçe de büyük bir kalabalığa neden olur. Araştırmalara göre Cumartesi günleri Pendik'e yaklaşık bir milyon insan geliyor. İstanbul'un 3. marinasının İnşaatına başlanan ilçede, diğer büyük proje ve inşaatlarda sürmekte. ilçede şu an yapımı süren 1 adet 5 Yıldızlı, 1 adet 5+2 yıldızlı otel, 500 yataklı Eğitim ve araştırma hastanesi, Fuar alanı ve pazar alanı vardır.
Mahalleleri ==
- Ahmet Yesevi
- Bahçelievler
- Batı
- Çamçeşme
- Çınardere
- Doğu
- Dumlupınar
- Ertuğrulgazi
- Esenler
- Esenyalı
- Fatih
- Fevzi Çakmak
- Güllübağlar
- Güzelyalı
- Harmandere
- Kavakpınar
- Kaynarca
- Kurtköy
- Orhan Gazi
- Orta
- Ramazanoğlu
- Sanayi
- Sapanbağları
- Sülüntepe
- Şeyhli
- Velibaba
- Yayalar
- Yeni
- Yenişehir
- Yeşilbağlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder